onsdag 28 maj 2014

v. 22 Sagoboken tar form

Det är spännande sista veckor inför sommarlovet här på Gripsholmsskolan. 

Förra veckan fick vi ett erbjudande om att vara med och skriva en sagobok. Det är ett projekt som heter Kunskapskretsloppet med barnboksförfattaren Mikael Rosengren i spetsen. Projektet går ut på att klassen tillsammans fantiserar ihop en saga från början till slut. De idéer som eleverna kommer på, skickas till Mikael som skriver ihop dem till en sagobok. Nästa steg är att illustrera boken. När boken är klar ska den översättas till engelska och ett annat språk. Sagoboken skickas sedan iväg till en skola någonstans i världen som saknar pengar att köpa in egna läroböcker. Boken blir med andra ord en lärobok i den här skolan. Sedan är tanken att barnen i den skolan ska komma med idéer till en ny sagobok som skickas iväg till en annan skola i en annan del av världen. Vår bok kommer fantastiskt nog att ges till vår vänskola i Tanzania. 

Det är ett väldigt spännande projekt som vi får vara med om. Både jag och eleverna blev så ivriga när vi fick erbjudandet att vi satte igång genast. Först satte vi oss ner i en ring och diskuterade vad sagor kan handla om. Eleverna hade många förslag: trollkarlar, prinsessor, slott, magi... 
Och det är precis det vår saga kom att handla om. För vad passar inte bättre att skriva en saga om än ett slott när man har Gripsholmsslott som granne till skolan. 
Vi började kasta fram idéer och fundera på vad vi ville ha med i vår saga. Vi diskuterade orsak och verkan tillsammans för att få en sannolik saga. Varför blev prinsessan tillfångatagen? Vad ville egentligen trollkarlen? osv. Det var väldigt kul att göra en saga tillsammans med hela 22 elever, men också lite utmanande att komma överens om vad boken skulle handla om. Slutligen var alla nöjda med resultatet och vi kunde skicka iväg våra idéer. 

Efter ett par dagar kom manuset tillbaka av Micke. Det var spännande att se hur våra idéer plötsligt hade förvandlats till en sagobok. Då var det dags att sätta igång och illustrera boken. Parvis eller i grupper på tre fick eleverna var sitt bokuppslag som de skulle rita en bild till. De fick först fundera tillsammans vad de skulle rita och skissa upp en idé. När de var överens var det bara att börja med den riktiga illustrationen. Med stor koncentration jobbades bilderna till boken fram. En sagobok börjar ta form, nu är det bara att vänta på det färdiga resultatet. 

Att vår bok ska ges till vår vänskola i Mbuku, Tanzania, känns extra spännande. Vi har haft kontakt med skolan ett flertal gånger och bland annat skickat teckningar åt varandra. Vi samlar också in pengar för att bygga upp skolan i Mbuku och på så sätt hjälpa barnen där. Att vi nu får chansen att ge dem egna läroböcker som vi själva har skrivit känns helt fantastiskt. Tillsammans med en annan kollega har jag en resa planerad till Tanzania för att hälsa på vår vänskola i höst. Och vad passar inte bättre som gåva än en bunt böcker. Jag ser verkligen fram emot att lämna över vår bok. Tillsammans med skolan i Tanzania ska jag i samarbete med Mikael påbörja nästa projekt då det är deras tur att skriva och illustrera en bok till en annan skola runt om i världen. Och så är kunskapskretsloppet i gång. 

Stort tack till Micke som har gett oss möjlighet att delta i detta härliga projekt!

Bilder från när eleverna jobbar med att illustrera boken. 
Bilder från vår vänskola i Tanzania: 
Elevernas tankar om bokprojektet: 

Jag tycker att det här projektet är jätte kul och spännande. Det är en bra ide att skriva och mixa ideer från olika personer!
Herman (:

Det har varit kul att jobba med bokprojektet för att: Det blev bra:-)
M.v.h. Hugo 

Det har varit kul att rita. <3<3
Emelie

Det var roligt att komma på vad boken skulle handla om. :-)
Estelle

Det har varit roligt och det blev bra!!!! 
Mvh Anton

Jag var med Madde. Jag ritade och Madde färglade. Vi hade jätte kul och det blev jätte bra, vi blev nöjda med allt!
// Elisa

Det var kul att vi kunnde skriva en bok med en författare vi fick rita och färglägga våra bilder. Jag jobbar med Elisa och vi är jätte nöjda med vår bild. // Madde

Det är väldigt kul att vi ska skicka den till Tanzania för att hjälpa dem! Det var kul att både komma på idéer och att rita!
Maja :)

Det är ganska kul! :P 
//Ludwig -_-

Jag tyckte att det var roligt! :P
//Elias -_-

Det är super roligt att hjälpa dem fattiga i Tanzania! :-)
Filippa

Jag tycker att det var kul att rita för att jag gillar det!
// Kajsa :D

Det här var ett roligt sätta att jobba för man kan ha så kul när man gör det här och så hjälper man andra barn också. / KarroHa en trevlig helg!

JessicaInga kommentarer:

Skicka en kommentar