söndag 20 november 2011

Nomadliv och vaccination - vecka 46!

Som små nomader har vi under veckan flyttat runt till de ställen där det funnits plats för oss att jobba på grund av att vårt klassrum varit stängt i väntan på renovering för att uppfylla brandskyddskraven.


Vi började veckan med att flytta en del av vårt material från Flygeln till Viken. Vi tilldelades också ett tillfälligt klassrum i Vikens andra våning som vi hade tillgång till fram till torsdag. På torsdag blev det då åter dags att ta vårt pick och pack och flytta, denna gång till hallen på första våningen där vi även ska tillbringa nästa vecka.


Omställningar och ändrade rutiner kan ibland vara utmanande för eleverna. Som tur är har eleverna i klass 2 tagit detta med jämnmod och anpassat sig väl efter de förutsättningar vi haft, så en stor eloge till dem för detta! Bra träning i att vara flexibel har det verkligen varit! I slutet av veckan meddelades till vår stora glädje att byggnadsarbetet i flygeln sätter igång nästa vecka så det verkar som om vi snart är tillbaka i vårt eget klassrum igen.


Trots nomadlivet har vi hunnit med en hel del under veckan. Eleverna har blivit vaccinerade mot påssjuka, mässling och röda hund. Vi har varit på visning på Gripsholmsslott och fått höra om Gustav Vasas söner och till råga på allt har vi också suttit i fängelse på Gripsholms slott. Vi har jobbat med kungligheterna på Gripsholms slott och gjort Keynote-presentationer, arbetet med detta fortsätter nästa vecka. Linda Roos har varit i klassen en dag inom ramen för sina studier och så har vi haft fotograf Michael Steinberg på plats som tagit bilder för föreläsnings- och kursmaterial på uppdrag av John Steinberg. Om ni vill veta mera om John så rekommenderar jag hans hemsida www.steinberg.se

Engelska med Ossy - denna lektion med temat länder och världsdelar.

Fast jag bara har tagit innebilder så har vi faktiskt varit ute mycket mer denna veckan än vi brukar och kommer att fortsätta med det nästa vecka. Jag hade en del frusna elever som inte var så glada under onsdagens utelektion. Jag berättade för eleverna hur viktigt det är att man är rätt klädd när man ska vara ute och att man rör på sig om man börjar frysa. Alla vill ju åka på vinterexpeditionen i januari-februari och då är det viktigt att man vet hur man ska göra för att inte börja frysa. Budskapet gick nog fram och på torsdag hade jag ett större gäng ordentligt påklädda elever som inte frös än vad jag hade dagen före!


Maja och Julia i full färd med att göra en presentation om Karl XIV.

Veckan har farit fylld av uppgifter som eleverna utfört i mindre grupper eller parvis. Jag märker att eleverna ofta samarbetar väldigt bra men att det ännu finns saker som vi behöver jobba på. Kommunikationen är oftast det som är svårt och det som man behöver påminna och hjälpa eleverna med.

I matematiken har vi jobbat med treans tabell och jobbat med diagram och gjort en undersökning av färgen på bilar. Under 15 minuter räknade eleverna färger på de bilar som körde förbi. För att visa resultaten av undersökningen gjorde eleverna diagram i Pages. Trots att eleverna inte gjort detta tidigare så fixade de detta galant. I elevernas undersökning var silvergrå, svart och blå de vanligaste färgerna på bilar.

Våldnaden i buren - jag måste väl nog medge att jag tyckte det här var läskigare än barnen... Men kul hade vi!

Arbetsveckan avslutades med spökvandring som klassföräldrarna i klass 2, Sofia och Jonas, ordnat för klassen. Det var verkligen spännande och LÄSKIGT! Vi fick ödlehjärnor, grillade fingrar med mycket blod och spökbajs... Det ni! Mycket lyckat i alla fall och vi får tacka Sofia och Jonas och alla ni som hjälpte dem!

/Linda

2 kommentarer: