lördag 15 oktober 2011

Historiska äventyr och EQ - Vecka 41!

När veckobloggen ska skrivas är det alltid svårt att veta i vilken ände man ska börja. Enda sättet är att bara börja någonstans så den här gången tror jag att jag börjar med Gripsholms slott.

I onsdags besökte vi Gripsholms slott och fick höra mera om Gustav Vasa och hans tid på slottet. Guiden Jim berättade om hur Gustav Vasa kom till makten och hur det var under tiden då han regerade. Han berättade om slottet och så fick vi träffa lejonet Leo som var 300 år gammalt. Eleverna var väldigt intresserade och ställde många kloka frågor. Jag tror att de flesta av oss ser med förväntan fram emot när vi får gå till slottet nästa gång och höra om tiden då Gustav Vasas söner regerade.

Ett glatt gäng efter visningen på slottet!

Under veckans EQ-lektion pratade vi om mobbning som var temat för KIVA-programmets lektion 3. Vi pratade om vad mobbning är funderade över vad som är skillnaden mellan mobbning och att småretas, funderade över olika konkreta exempel och vad man ska göra i situationer där mobbning förekommer. Eleverna tycker det är mycket intressant och angeläget med EQ, aktiviteten är hög och eleverna diskuterar mer än gärna EQ-frågor.

I svenskan har vi under veckan jobbat med motsats ord och sammansatta ord och så har eleverna fått skriva berättelser om människans utveckling utgående ifrån filmen som vi såg klart i måndags. Koncentrationen var total och pennorna glödde. Det är roligt att se hur de njuter av att skriva och skapa och hur glada och stolta de är när få visa vad de åstadkommit. Resultatet blev långa fina berättelser om Lucy, Neandertalarna och Homo Sapiens. Jättekul!

Vi har också dekorerat våra bildmappar. Eleverna fick välja mellan att jobba med flaskfärg, kritor, färgpennor eller collage och temat för framsidan var "Det bästa med mig själv...". Eleverna skulle fundera över vad de var stolta över med sig själva och avbilda det på framsidan av sin mapp. Motiven blev allt från fotboll till glädje, kärleksfullhet och omtänksamhet :)

Under veckan har vi också jobbat med matte- och svenskauppgifter ute med temat längd och adjektiv. Vi har tränat huvudräkning och klockan och så har vi jobbat med fågelperspektiv och ritningar. Vi har haft en ganska händelserik vecka med andra ord och jag tror att nästan att nästa vecka också blir minst lika händelserik!

Ha en bra fortsättning på veckoslutet!

/Linda

3 kommentarer:

 1. Motsatsord är ett sammansatt ord!

  SvaraRadera
 2. Hoppsan! Små fel kan smyga sig med här och där. Tur att det finns de som korrekturläser :)

  SvaraRadera
 3. Jag blir lika glad varje gång jag ser hur aktivt skolan arbetar med EQ...

  Utan våra känslor vet vi inte vilka vi är!
  Charlotta

  SvaraRadera